Platelet Rich Fibrin
Platelet rich fibrin .. Trombositten zengin fibrin
PRF,ilk defa 2001 yılında Fransız Joseph Chouckroun tarafından tanımlanmıştır.
Kanın temel hücreleri alyuvar, akyuvar ve pıhtılaşma hücresidir. Pıhtılaşma hücreleri (trombosit) bir yaralanma sonucu oluşan kanamamızı durdurur ve kanamayı engelleyen bir koruyucu tabaka oluşturur. Oluşan bu koruyucu tabaka aynı zamanda yaranın iyileşmesine de yardımcı olur. Pıhtılaşma hücresinin bu özelliği ve gücü pek çok tıp alanında kullanılır olmuştur.
Dişhekimliği cerrahisinde implant tedavileriyle ilgili olan sinus yükseltme (sinus lifting) ve kemik bozukluklarının onarılmasında kanımızdan elde edilen plazmadan zengin fibrin (PRF) kullanılmaktadır. PRF’nin içinde iyileşmeyi hızlandıran birçok madde vardır.PRF elde ederken kullanılan kan alma tüpü antikoagulan içerikli değildir. Herhangi bir kimyasal madde ya da sığır trombini gibi dışardan bir eklenti gerektirmez, sadece hastanın kendi kanı kullanılır ve tek aşamalı bir santrifüj işlemi kafidir ve elde etmesi ucuzdur.
Yabancı trombin içermeyen otolog bir greft materyalidir ve belirli bir süre boyunca büyüme faktörlerinin salınımı gerçekleştirir. Yabancı trombin içermeyen bir fibrin matrix içerisinde sadece plateletler değil lökositlerde bulunmaktadır ve anjiogenezin pik yaptığı, kemik iyileşmesinin başladığı ilk 714 gün boyunca PDGF, VEGF, TGFB ve trombopontin gibi büyüme faktörleri salınımı olmaktadır. Ancak sitokin salınımı sadece 714 saat sürmektedir. Bu nedenle 714 saatten sonra salgıladığı büyüme faktörlerinin salınımı olmaktadır. Bu nedenle 714 saatten sonra salgıladığı büyüme faktörlerinin etkisi azalmaktadır. PRF in kullanımındaki ana amaç ve beklenti sert doku ve yumuşak dokudaki iyileşme hızını ve potansiyelini artırmaktır.
PRF’nin en belirgin özellikleri:
- Dokuların iyileşmesini hızlandırması
- Kanamayı durdurmayı hızlandırması
- Toksik (zehirli) olmaması
- Hastanın kendi kanından elde edildiği için bağışıklık sisteminin reaksiyon göstermemesi
- PRF hastanın kendi kanından alınarak elde edilir ve bu yüzden doğal bir iyileştiricidir. PRF klinikte özel bir santrifuj cihazı ile elde edilir ve hemen uygulanır. Böylece ağız içi tüm cerrahi operasyon sonucu iyileşme süreleri kısalır ve hastalar daha çabuk sağlıklarına ulaşırlar.
- Periimplant defektlerin onarılmasında,
- Plastik cerrahide,
- Ortakulak zarı tamirinde,
- Açık ve kapalı sinus lift operasyonunda farklı şekillerde,
- Çekim soketinde daha hızlı iyileşme, soket yüksekliğinin korunması ve minimum kemik kaybı aynı zamanda da alveolitten kacınma amacıyla,
- Açılan flabi kapatmadan önce insizyon hattı boyunca daha hızlı iyileşme ve sağlıklı bir yara kapanması sağlamak amacıyla,
- Kapanmayan mide ülserlerinin tedavisinde,
- Diabet hastalarının bir türlü kapanmayan yaralarının tedavisinde,
- Eklem ameliyatlarında özellikle sporcuların eklem ameliyatlarında iyileşmeyi hızlandırması amacıyla
- Hatta sac ekiminden sonra greftlerin üstünü PRF ile örtülmesinde PRF kullanılmıs ve çok olumlu sonuclar alınmıstır.
- Sinüs lifting operasyonunda birçok teknikle birlikte kullanılabilir.
Kapalı sinüs lifting tekniğinde sinus tabanına kadar implant yuvasını actıktan sonra kaviteye PRF yerleştirip osteotomlarla devam edilmiş, sinüs tabanına ilk önce PRF in ulaşması sağlanmış, ardından yine osteotomla içeriye greft gönderilmiş ve yer kazanılmıştır.
Açık sinüs lifting operasyonunda sinüsün elevasyonundan sonra sinüs tabanına önce PRF membran yerleştirilmiş, diğer PRF parçacıkları greftin içerisine karıştırılmış ve açılan pencere PRF membran ile örtülmüş.Greftin içine PRF karıştırılmadan standart prosedürle yapılan sinüs liftin operasyonlarının 8. ay sonundaki kemik kalitesiyle , PRF kullanılan operasyonlardaki 4. ay sonundaki kemik kalitesi aynı bulunmuştur.
Muayenehanenizde PRF i elde etmek kolay ve ucuz olacaktır, klinik kullanımında adaptasyonu kolaydır.PRF elde etmek için gerekenler kan almak için bir set ve 3000 devirde dönebilen bir laboratuar santrifüj cihazıdır.
PRF üretmek için set içinde gerekli olan malzemelerimiz:
Antikoagulan içermeyen boş vakumlu tüp, Kan alma seti (kan alma iğnesi, holder ,tüp ) dir.
Bunun dışında muayenehane rutininde de bulunan;
Cilt dezenfektanı (alkol, isopropil alkol, vs )
Pamuk ya da dezenfektan mendil
enjeksiyon flasteri
PRF i tüpten çıkarmak için bir penset ya da hemostat Steril gazlı bez ve ilave olarak satrifüj cihazıdır. Sonrasında işlemin nasıl yapıldığına gelirsek; hastamızdan kan alıyoruz. Kanı aldıktan sonra maksimum 1,5 dakika içinde santrifüj işlemine başlamamız gerekiyor. Çünkü tüpler antikoagulansız oldugu için damardan çıkan kan daha tüpün duvarlarına değdiği andan itibaren pıhtılaşma reaksiyonu bir taraftan da başlamış oluyor..
Kitin içeriği 2 tüpten oluşmaktadır,bir tanesini PRF membran diğerini greft materyaliyle karıştırıp satbil bir gerft oluşturmk için kullanabilirsiniz.Ya da işleminize göre adapte edebilirsiniz .
Genel olarak PRF ise 21 günde rezorbe olmaktadır.